Dune HD SmartBox 4K
Dune HD SmartBox 4K Dune HD SmartBox 4K Dune HD SmartBox 4K Dune HD SmartBox 4K Dune HD SmartBox 4K

Dune HD SmartBox 4K

Gyártói cikkszám: DUNE-SMARTBOX4K
Garancia: 12+12 hónap
Rendeléstől számított maximum 3 nap után átvehető
18 409 Ft (nettó)
23 380 Ft

A 2020 nyarán megjelent SmartBox 4K a Dune HD legelső Androidos médialejátszója, amely nem Realtek médiaprocesszort használ. Ennek legfőbb oka, hogy egy minden eddiginél kedvezőbb árú 4K/HDR-képes készüléket is kínálhasson a gyártó. A SmartBox 4K-hoz választott Amlogic processzor nem támogatja ugyan a Blu-ray 3D (packed frame) fájlok lejátszását, nagyobb testvéreihez képest nem tud HDR10+ dekódolást, de így is képes szinte minden más videófájlt lejátszani 4K/60fps és HDR10 mellett is. HDMI2.0 kimenetén a HD-s házimozi-hangsávokat (általában) nem tudja továbbküldeni az erősítőnek, ellentében a Dune HD többi modelljével.

A SmartBox 4K az Amlogic S905L processzor köré épült, 1 GB RAM-ot és 8 GB flash memóriát tartalmaz, Android 6.0.1 operációs rendszer fut rajta. Ezen tulajdonságok alapján gond nélkül játszhatunk le rajta szinte bármilyen videó-, zene- és képfájlt. 3D-t nem támogat (kivéve persze a top-bottom és side-by-side 3D-s formátumokat, hiszen ezek a lejátszó számára nem számítanak 3D-nek), és nagyobb testvéreivel ellentétben Blu-ray fájlokat csak menü nélkül képes lejátszani. Viszont a HDR10 színkódolást már ismeri, még ha videókimenete nem is nyújt olyan képminőséget, mint a Realtek processzort használó többi Dune HD lejátszó. HD-s hangsávokat (jelenleg) nem küld tovább HDMI-n, csak sztereó és 5.1-es PCM, DTS és Dolby Digital (AC3) hangokat továbbít érintetlenül (vagy dekódol sztereóra, ahogy szeretnénk).

Bár teljes értékű (tehát Google Play Store-t is tartalmazó) Androidot találunk a SmartBox 4K-n, az operációs rendszer stabil, de régebbi verziója és a kevés memória nem biztosít ideális környezetet a legújabb androidos alkalmazások futtatásához. Ha komolyabb játékokhoz, torrentezésre és egyéb erőforrás-igényes programok futtatásához is keresünk médialejátszót, a nagyobb Dune HD vagy HiMedia modellek között érdemes körülnézni.

A SmartBox 4K azon kevés TV-re csatlakoztatható androidos box egyike, amely rendelkezik megfelelő licenccel és biztonsági szinttel (Widevine DRM L3/L1) ahhoz, hogy a YouTube és akár Netflix is engedélyezze rajta a lejátszást 4K felbontással is, nem csak fullHD-ban. A készülék megjelenésekor (2020 nyarán) a Netflix 4K-ban nem támogatott, de a 4K-s YouTube videók közül a nem HDR színrendszert tartalmazók lejátszhatóak.

A csatlakoztatott háttértárak fájlrendszere – minden minden Dune HD típus esetén is – szinte bármi lehet, a SmartBox 4K írja/olvassa a FAT/FAT32, EXT2/EXT3/EXT4, NTFS, exFAT, és BTRFS formátumokat, és olvassa a Mac HFS/HFS+ fájlrendszert.

Az eddigi legolcsóbb Dune HD 4K-s lejátszó. Ettől függetlenül teljes értékű Dune HD lejátszó, hiszen a méltán népszerű Dune HD kezelőfelülettel és hibrid (linux+android) operációs rendszerrel rendelkezik ő is, és fut rajta a 2016-ban debütált My Collection jukebox alkalmazása. Akár 4K felbontású, 60 képkocka/másodperc képsebességű, HDR10 színkódolású videókat is lejátszhatunk rajta.

Ami miatt lényegesen olcsóbb tud lenni nagyobb testvéreinél, azok az alábbiak:

 • Amlogic processzor, amely nem biztosít olyan minőségű videókimenetet, mint a Realtek, és nem képes pl. a Blu-ray 3D (packed frame) videók dekódolására. Hivatalosan a HD-s hangsávok HDMI-n való továbbküldése sem támogatott.
 • Mindössze 1 GB RAM és 8 GB flash memória, amely ugyan elegendő a hibátlan 4K-s mozizáshoz, de komolyabb mennyiségű Android alkalmazás telepítésére és akár párhuzamos futtatásához, játékhoz már kevés lehet.
 • Android 6.0.1 operációs rendszer, amely garantálja ugyan a stabilitást, de már nem minden letölthető Android alkalmazás futtatásához elég.
 • 10/100 Mbit/s sebességű, tehát nem gigabites ethernet-csatlakozó. Bár a legtöbb 4K-s film hálózaton keresztüli lejátszásához jelenleg elegendő a 100 Mbit/s, lehetnek olyan filmfájlok, ami csak gigabites hálózaton játszható le akadozás nélkül. A 4K-s Blu-ray lemezeken max. 128 Mbit/s adatsebességű filmek is lehetnek, ezek 1:1-es másolatának lejátszása már csak USB-ről vagy SD-kártyáról működne a SmartBox 4K-n.
 • 802.11b/g/n sebességekre képes belső antennás WiFi-kártya. Így vezeték nélküli kapcsolaton keresztül már komolyabb fullHD-s filmek is akadozhatnak lejátszás közben.
 • Nincs optikai vagy koax digitális hangkimenet, így régi, még nem HDMI-s erősítőkre csak 2-csatornás (sztereó) hang küldhető ki.
 • A 4K-s YouTube videók közül a HDR10 színrendszerűeket nem játssza le.
 • Egyszerűbb infra távvezérlő (Dune HD Slim IR Remote).
 • Miniatűr műanyag készülékház, nem pedig fém.

Ha a fentiek nem jelentenek problémát számodra, akkor a SmartBox tökéletes választás lehet.

Ne válaszd azonban a SmartBox-ot, ha:

 • magasabb elvárásaid vannak a képminőség terén (mert komolyabb TV-n, 3D headseten vagy projektoron moziznál),
 • ha Blu-ray 3D formátumú 3D-s filmeket szeretnél nézni (top-bottom vagy side-by-side 3D természetesen működik, hiszen azok a lejátszó számára sima 2D-s tartalomnak számítanak),
 • ha a Blu-ray filmeket az eredeti menüjükkel együtt szeretnéd élvezni,
 • ha alapvetően hálózaton keresztül játszod le a filmeket (pl. saját NAS-ról, számítógépről),
 • HDR10+ színek megjelenítésére képes TV-d vagy vetítőd van.

Csatlakozók a hátlapon és a SmartBox 4K oldalán:

    2 × USB2.0
    1 × HDMI2.0 kimenet
    1 × microSD-kártyaolvasó
    1 × AV-kimenet (3,5 mm-es jack-RCA adapterkábellel, sztereó hang és kompozit-videó)
    1 × 10/100 Mbit-es ethernet
    1 × 12V tápbemenet

A készülék mellé a korábbi kisebb Dune HD modelleknél már megismert SLIM infra távvezérlőt kapjuk, és természetesen egy HDMI2.0-ás kábelt is találunk a csomagban.

A SmartBox 4K egyéb fontos paraméterei:

    Méretek: 101×26×101 mm
    Bluetooth: NINCS
    Wifi: 802.11b/g/n, 2,4 GHz
    Külső tápellátás: 12V/3A


^